You are currently viewing Guide til p-skilte i Australien

Guide til p-skilte i Australien

Regler og regulering for parkering på gader og parkeringspladser i Australien

Når du parkerer i Australien, skal du kontrollere vejskiltene for at sikre, at køretøjet er parkeret korrekt. Manglende overholdelse af skiltene kan resultere i modtagelse af en parkeringsbøde. Der er et par tegn, man skal være opmærksom på, når man parkerer, som inkluderer:

OBS. Det kan godt se forvirrende ud når man først ser det, men når vi bryder det ned punkt for punkt, så finder du ud af at det ikke er så slemt!

No Stopping, her må du kun stoppe på grund af trafikforholdene; for eksempel i kø for trafiklys

No Standing, her må du ikke parkerer en bil, medmindre de forbliver i køretøjet og ikke mere end tre minutter

No Parking, her må du ikke efterlade køretøjet uden opsyn. Det er tilladt at afhente og droppe af, hvis det er gjort inden for to minutter.

Parkeringsskilte i Australien kan angive flere steder, varigheder, begrænsninger og køretøjskategorier i en sammenfattet form på et enkelt skilt. Bogstav P-skilte er ’tilladte’ parkeringsskilte, hvor parkering er tilladt i den angivne tid. En guide til de mest almindelige parkeringsskilte er nedenfor:

‘1/2P’, ‘1P’, ‘3P’: Køretøjer kan parkeres her i en halv time, en time eller tre timer

’15 minutter’, ’20 minutter’, ’45 minut’: Køretøjer må kun parkeres her i det specificerede antal minutter

‘P’ (uden nummer): Tilladt parkeringsområde

Pil: Instruktioner gælder for pladsen til venstre eller højre for skiltet, afhængigt af pilens retning

‘630AM-730PM Mon-Fri’: Køretøjer må kun parkeres her på de specificerede tidspunkter – i dette tilfælde mellem 06:30 og 19:30 fra mandag til fredag

‘Ticket’ eller ‘Meter’: En parkeringsbillet skal købes på en nærliggende salgsautomat og vises inde i forruden på passagersiden

‘S’ bag en diagonal rød linje inden for en rød cirkel: Intet stop

‘Buszone’ / ‘lastzone’: Kun busser eller godsvogne må stoppe her

‘permit zone’: Kun køretøjer med en gyldig rådstilladelse må parkeres her

Et skilt (eller sektion af et skilt) med ‘1P’, ‘9AM-530PM Mon-Fri’, ‘9AM-12Noon Sat’ og en pil, der peger til venstre angiver, at du kan parkere til venstre for skiltet i en time mellem 9:00 og 17:30 fra mandag til fredag ​​og mellem 09:00 og 12:00 på lørdag. Betaling for parkering tages normalt ved parkeringsmaskiner tæt på hvor bilen parkeres og er normalt baseret på en timesats. Nogle parkeringspladser har stadig en parkeringsvagt, men de fleste har betalingsmaskiner på stedet.

De fleste større storbyområder har en parkeringsapp, der skal betales via smartphone. Parkeringsafgifter er generelt ret dyre for at tilskynde til brug af offentlig transport. Parkering er politiets ansvar. Ulovlig parkering kan resultere i en bøde eller få køretøjet slebet væk.

Desuden er der skilte som fortælle hvilken ende der må og ikke må vende mod kantstenen. Disse kan fx se således ud:

Skiltet kan også lyde omvendt: Back In Parking. Her skal du altså vende din bagende af bilen mod kantstenen.